وبلاگ
مهمترین و محبوب ترین ابزار های دندانپزشکی (بخش اول)

قطع به یقین هر شغل و کسب و کاری نیاز به ابزار های تخصصی و حرفه ای مربوط به خود آن شغل را دارد. چه کارمندی که در یک اداره مشغول به کار با ابزاری چون کامپیوتر و پرینتر را دارد، یا کارگری که برای ساخت ساز و بنایی نیاز به بیل و کلنگ، سیمان و بتن(مواد مورد نیاز کار) و حتی دندانپزشکی که قصد کار بر روی دندان های بیمار خود را دارد. در این مقاله قصد داریم ابزار ها، تجهیزات و مواد دندانپزشکی مورد نیاز و محبوب دندانپزشکان را بررسی کرده و به معرفی بهترین برند های بازار بپردازیم.
همچنین دیدن کنید از:
شاید اسم این دستگاه کمی برای عموم مردم نا آشنا باشد، ولی قطعا هر دندانپزشکی میداند که یونیت دندانپزشکی یا همان صندلی بیمار از مهمترین تجهیزات مورد نیاز در هر مطب و کلینیک دندانپزشکی می باشد. یونیت دندانپزشکی خود متشکل از ابزار ها و تجهیزات حرفه ای و گوناگونی است که بدون داشتن هر یک از این تجهیزات، دندانپزشک ممکن است با مشکلات جدی در هنگام کار مواجه شود. برخی از تجهیزات یونیت دندانپزشکی عبارتند از:

صندلی
صندلی در یونیت دندانپزشکی، در واقع همان جایگاه قرار گیری بیماران در حالت نشسته و یا دراز کشیده می باشد. تمامی درمان های ترمیمی و عصب کشی و… مادامی که بیمار به حالت دراز کشیده بر روی صندلی قرار دارد انجام می شود. صندلی یونیت قابلیت تنظیم شدن را دارد که دندانپزشک طبق نیاز محل قرارگیری خود و بیمار برای اعمال درمان های دندانی، نسبت به افزایش یا کاهش ارتفاع و شیب صندلی اقدام می نماید.
صندلی یونیت خود از سه بخش مختلف طراحی شده است:
- بخش زیر سری: که محل قرار گیری سر بیماران می باشد
- بخش پشت و میانی: که محل قرار گیری کمر و پشت بیمار است
- بخش انتهایی: که محل قرار گیری پایین تنه بیمار است.
صندلی یونیت بسیار طراحی راحتی را برای بیماران فراهم می آورد تا در هنگام اعمال درمان های دندانی، بیمار دچار خستگی و درد عضلانی در بدن خود نشود، چرا که برخی درمان ها نیاز به مدت زمان طولانی و طاقت فرسایی چه برای بیمار و چه برای دندانپزشک به همراه دارند.
چراغ یونیت
همانطور که از اسم آن مشخص است، چراغ یونیت بخشی است که وظیفه نور پردازی و روشنایی را بر عهده دارد چرا که دندانپزشک گاها نیاز به نور کافی برای اعمال درمان بر روی دهان و دندان بیمار را دارد. به مدت سالیان طولانی چراغ های دندانپزشکی با تکنولوژی لامپ های هالوژنی تجهیز شده بودند اما این تکنولوژی با چراغ های دندانپزشکی LED در یونیت های پیشرفته و بروز تر دندانپزشکی جایگزین شد.
طی یک مقاله حتما به بررسی این دو تکنولوژی و مقایسه کاربرد و عملکرد آنها خواهیم پرداخت ولیکن بررسی تخصصی این موضوع خارج از حوصله این مقاله می باشد.
کراشوار
کراشوار یونیت در واقع ظرفی است که بیمار دهان دندان خود را در آن شست و شو می دهد. در کراشوار همچنین دوشی طراحی شده است که به وسیله آن، دندانپزشک و بیمار به پر کردن لوان با آب می پردازند. با وجود اینکه لوله ای به نام لوله ی ساکشن در دهان بیمار گذاشته می شود، که وظیفه تخلیه بزاق دهان بیمار را دارد، گاها ممکن است که مواد دندانپزشکی در دهان بیمار باقی بماند که جهت تخلیه از همین کراشوار استفاده می شود.
کراشوار بخشی جدا از یونیت می باشد که میتوان آن را به صورت جداگانه خریداری و اقدام به نصب بر روی یونیت مورد نظر کرد.
بازوی یونیت
از مهم ترین بخش های یک یونیت دندانپزشکی می توان به قسمت بازوی آن اشاره کرد که سینی ابزار ها و کنترلر یونیت بر روی همین قسمت طراحی شده اند. همچنین شلنگ های موجود که برای اتصال انواع ابزار ها از جمله پوار، آنگل، توربین و ایر موتور های دندانپزشکی تعیین شده که طبق برند و نوع یونیت این شلنگ ها می توانند اصطلاحا به شکل شلنگ از بالا، و یا شلنگ از پایین طراحی شده باشند. در قسمت بازوی یونیت می توان تجهیزات خارجی چون اسکنر های داخل دهانی و نگاتسکوپ نیز نصب کرد
مانیتور
مانیتور یونیت بخشی است که روبروی بیمار و دندانپزشک قرار دارد به طوری که هر دو نفر می توانند به مشاهده آن بپردازند. برخی اوقات این مانیتور ها به تجهیزاتی چون اسکنر های داخل دهانی متصل می شوند که با بزرگنمای و نمایش بهتر جهت بهبود کیفیت دیداری دندانپزشک مورد استفاده قرار می گیرند، و اکثر اوقات برای بررسی عکس ها OPG و سایر عکس های بیماران استفاده می شوند. و یا حتی گاهی برای پخش ویدیو های آموزشی مربوط به بهداشت دهان و دندان برای بیمار استفاده می شوند.
تابوره
صندلی ای که دندانپزشک بر روی آن می نشیند را تابوره می نامند که این صندلی با طراحی ارگونومیک و راحتی که دارد از خستگی دندانپزشک در هنگام کار جلوگیری می کند. تابوره مانند صندلی یونیت قابل تنظیم می باشد تا دندانپزشکان طبق نیاز خود به تعیین ارتفاع و راحتی آن بپردازند.
پدال
پدال دستگاهی است که بر روی زمین و زیر پای دندانپزشک قرار می گیرد که با اسفاده از آن دندانپزشکی به کنترل وضعیت صندلی یونیت می پردازد. این پدال از چند بخش به صورت پدال فشاری طراحی شده که به راحتی قابل استفاده و تنظیم می باشد.
جهت آشنایی بیشتر با یونیت های دندانپزشکی بر روی لینک زیر کلیک کنید:
حالا که به اندازه کافی با اساسی ترین دستگاه دندانپزشکی آشنا شدیم وقت آن رسیده است که به بررسی برخی از محبوب ترین و مهمترین اینسترومنت ها(هندپیس ها) و یا ابزار های دندانپزشکی بپردازیم:
توربین از مهمترین ابزار های دندانپزشکی است که مته ای در سر خود دارد و این مته با سرعتی حدود ۲۵۰ هزار دور در دقیقه میچرخد که برای از بین بردن پوسیدگی های عاج دندان، و همچنین شکل دهی به دندان قبل از انام درمان های ترمیمی استفاده می شود. توربین همیشه متصل به یک لوله ی آب است که جهت کاهش دمای بسیار بالای آن در حین کار موثر است.
جهت آشنایی بیشتر با توربین های دندانپزشکی بر روی لینک زیر کلیک کنید:
هنگام خرید توربین دندانپزشکی چه نکاتی را باید بدانید؟
آنگل ها بر روی ایرموتور یا موتور برقی (میکروموتور) قرار میگیرند و برای دسترسی بهتر به دهان سر آنها زاویه دار طراحی شده است. آنگل ها در جهت برداشتن پوسیدگی و ترمیم دندانی استفاده می شوند و سرعت چرخش آنها کمتر از توربین های دندانپزشکی می باشد.
جهت آشنایی بیشتر با آنگل های دندانپزشکی بر روی لینک زیر کلیک کنید:
راهنمای کامل آنگل دندانپزشکی و بررسی انواع مختلف آن، روش استفاده و نگهداری صحیح
ایر موتور دندانپزشکی موتوری بسیار قوی است که با فشار هوا کار می کند که مدل و نوع آن برای هر یونیتی متفاوت است. ایر موتور های معمول به آنگل و روتاری متصل می شوند تا در مراحل درمان دندان مورد استفاده قرار بگیرند.
جهت آشنایی بیشتر با آنگل های دندانپزشکی بر روی لینک زیر کلیک کنید:
هر آنچه باید درباره ایر موتور دندانپزشکی بدانید و بررسی انواع ایر موتور و نگهداری و تعمیرات آن
آینه دهان ابزاری پر استفاده است که سر آینه معمولاً گرد و در اندازه های ۱۸ و ۲۰ میلی متر طراحی شده اند. آینه های دندانپزشکی در جهت معاینه قسمت های خلفی دهان و دندان استفاده میشوند و از کاربرد های مختلف آینه دهانی می توان به فراهم کردن دید غیر مستقیم، جمع کردن بافت نرم دهان و انعکاس نور بر روی سطوح اشاره کرد.
زمانی که حرف از درد در دندانپزشکی باشد، بیماران همیشه فراری از آن هستند. اما سرنگ ها اینجا هستند که عامل خنک کننده و بی حس کننده آن درد در عصب ها باشند که از طریق تزریق مستقیم این شرایط را فراهم می کنند.
در اینجا به بررسی کوتاهی از پروب های دندانپزشکی می پردازیم:
1- پروب پریودنتال (Periodental)
ابزاری دارای انتهایی بلند و نازک است که کاربرد آن در اندازه گیری عمق حفرات اطراف دندان ها جهت بررسی سلامت پریودنتیوم می باشد . پریودنتیوم بافتی است که دندان ها را احاطه می کند. اکثر پروب های پریودنتال نشانه هایی دارند که امکان خواندن دقیق را امکان پذیر می کنند.
2- پروب داسی
پروبی است با انتهای تیز که برای بررسی حفرات و آسیب های لثه ای و پریودنتوم مورد استفاده قرار میگیرد.
3- پروب بریولت
پروب بریولت شبیه پروب پریودنتال است؛ اما انتهای آن تیز است. پروب بریولت بسیار شبیه به پروب پریودنتال بوده منتها انتهای آن تیز است و برای تشخیص پوسیدگی در سطج دیستال و مزیال دندان استفاده میشود. البته کاربرد های آن فقط به این مورد محدود نمی شود.
از این دستگاه همانطور که از نام آن پیداست در جرمگیری و پاک کردن سطح دندان ها از تارتار و پلاک ها استفاده میشود و معمولا کاربرد آن در مواقعی است که امکان استفاده از پروب وجود نداشته باشد.
موچین
همه از کاربرد های بسیار ابزاری کوچک چون موچین مطلع هستند و این موضوع مستثنا از بحث دندانپزشکی نیز نمی باشد، چرا که از موچین ها در قرار دادن و خارج کردن لوارم کوچکی چون تکه های پشم پنبه (رول پنبه) و… در دهان استفاده میشود.
یکی از پر استفاده ترین، مهمترین و محبوب ترین ابزار های دندانپزشکی فرز های دندانی و به لاتین (Dental Burs) هستند که به سر هندپیس های دندانپزشکی متصل شده و به عنوان برش دهنده از آنها استفاده می شود. فرز ها از سه بخش: تنه، گردن و سر تشکیل شده اند و جنس آنها معمولا از الماس یا کاربید تنگستن می باشد. فرز های دندانپزشکی دارای اندازه ها و مدل های متفاوتی هستند که برخی از این فرز ها در سر خود تیغه هایی دارند که مواد مختلف و روکشها را از دندان ها جدا میکند.
نتیجه گیری
در این مقاله با بسیاری از ابزار های مهم و محبوب در دندانپزشکی آشنا شدیم، و البته این پایان ماجرا نیست. در بخش دوم این مقاله به بررسی ابزار های دندانپزشکی بیشتری خواهیم پرداخت تا شما عزیزان را کاملا با این ابزار آشنا کنیم.